Schokbestendigheid Belfius en KBC verder verbeterd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische banken KBC en Belfius hebben de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA) goed doorstaan. Uit hun resultaten blijkt dat hun schokbestendigheid verder verbeterd is, zo meldt de Nationale Bank van België (NBB) vandaag. In de test wordt bekeken hoe het kapitaal van de banken binnen drie jaar zou krimpen, indien de economie zou instorten, het aantal werklozen zou stijgen en de prijzen van onroerend goed zouden dalen.

"De stresstestresultaten voor KBC en Belfius wijzen op een verdere verbetering van hun schokbestendigheid", aldus de Nationale Bank. "Dit is een welkome ontwikkeling in een omgeving die desalniettemin een uitdaging blijft vormen voor de winstgevendheid van de Europese banken."

De EU-brede stresstest is bij in totaal 48 banken uitgevoerd, die samen goed zijn voor 70 procent van de bankactiva in de EU. De 33 deelnemende banken onder het toezicht van de ECB hebben samen 70 procent van de bankactiva in het eurogebied.

De stresstest is bedoeld "om de veerkracht van de financiële instellingen bij ongunstige marktontwikkelingen te beoordelen evenals bij te dragen tot de globale evaluatie van het systeemrisico in het financieel systeem van de Europese Unie", legt de NBB uit op zijn website.

De NBB wijst erop dat de twee Belgische banken een goede uitgangspositie hadden voor de stresstest, in vergelijking met de steekproef van grote banken uit het eurogebied. Die betere uitgangspositie en hun resultaten voor de stresstest van dit jaar, weerspiegelen volgens de Nationale Bank deels de gevolgen van de aanpassingen die ze de afgelopen jaren hebben aangebracht, waaronder de sterking van hun kapitaalpositie, de afbouw van schulden en de afname van erfenisactiva die uit de crisistijd stammen.

ING België en BNP Paribas Fortis, dochterondernemingen van buitenlandse bankgroepen, namen aan de stresstest deel via hun moederinstellingen.

bron: Belga