Malariablootstelling tijdens de zwangerschap vergroot risico in eerste levensjaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Baby's die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan malaria lopen een hoger risico om de ziekte in het eerste levensjaar op te lopen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen deelnam. In Burkina Faso werden meer dan 300 moeders en hun baby's onderzocht met behulp van navelstrengbloed. De onderzoekers evalueerden of prenatale blootstelling aan malaria veranderingen teweegbrengt in de immuunrespons, de eerste verdedigingslinie tegen malaria van pasgeborenen.

Uit de resultaten blijkt dat malaria-infecties vroeg in de zwangerschap diepgaand effect hebben op hoe het immuunsysteem van het kind reageert op een infectie. Blootstelling aan malaria tijdens de zwangerschap lijkt het risico op het ontwikkelen van de ziekte in de eerste levensjaren te vergroten, hoewel de reden daarvoor nog niet volledig duidelijk is.

"Malaria-infecties vroeg in de zwangerschap zijn risicovol en preventiestrategieën moeten aangepast worden om deze infecties zo vroeg mogelijk te detecteren en te behandelen", zegt Anna Rosanas-Urgell van het ITG, die de studie leidde. Magloire Natama, de eerste auteur van het studie-artikel, benadrukt het belang van prenatale zorg in gebieden waar malaria nog veel voorkomt.

bron: Belga