Europese banken beter bestemd tegen financiële schokken dan enkele jaren geleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese banken zijn in het algemeen beter voorbereid op een nieuwe economische en financiële crisis dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit de resultaten van de stresstest van de Europese Bankautoriteit (EBA). In de test wordt bekeken hoe het kapitaal van de banken binnen drie jaar zou krimpen, indien de economie zou instorten, het aantal werklozen zou stijgen en de prijzen van onroerend goed zouden dalen.

"Uit deze uitkomst blijkt dat de deelnemende banken nu beter bestand zijn tegen macro-economische schokken dan twee jaar geleden. Mede dankzij ons toezicht hebben de banken aanzienlijk meer kapitaal opgebouwd. Tegelijkertijd hebben ze onder meer hun niet-renderende leningen verminderd en de interne controle en de risicogovernance verbeterd", aldus Danièle Nouy, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Europese Centrale Bank in een mededeling van de ECB. "Door de test kunnen we voor de toekomst zien waar de afzonderlijke banken het kwetsbaarst zijn en waar groepen banken het gevoeligst zijn voor bepaalde risico's."

De al met al hoge schokbestendigheid van het bankenstelsel in het eurogebied kan echter niet verbloemen dat er nog uitdagingen zijn en blijven, klinkt het nog. Er moet nog het nodige werk aan de bedrijfsmodellen en problemen uit het verleden worden verzet. De ECB houdt de ontwikkeling op deze gebieden nauwlettend in de gaten.

De EU-brede stresstest is bij in totaal 48 banken uitgevoerd, die samen goed zijn voor 70 procent van de bankactiva in de EU. De 33 deelnemende banken onder het toezicht van de ECB hebben samen 70 procent van de bankactiva in het eurogebied.

bron: Belga