Britse bank Barclays scoort slechtste in Europese stresstest

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse bank Barclays is het slechtste uit de bus gekomen in de nieuwe stresstest van de Europese Bankautoriteit (EBA). Ook het Italiaanse Banco BPM en het Britse Lloyds scoren laag in de tweejaarlijkse test van de EBA, waarin wordt bekeken hoe goed de banken bestand zijn tegen eventuele financiële schokken. De kapitaalbuffer van Barclays viel in het slechtste scenario terug tot minder dan 6,4 procent. Banco BPM en Lloyds zaten daar met 6,7 en 6,8 procent net boven. Dat de Britse banken slecht scoren, komt als een verrassing, aangezien de Britse centrale bank de banken vorig jaar nog positief was over de banken. Volgens de Bank of England toont de stresstest alsnog aan dat de deelnemende Britse banken toch goed weerbaar zijn tegen marktstress.

Kenners waren vooral geïnteresseerd hoe Italiaanse banken de test zouden doorstaan. Er leven al een tijdje zorgen over de bankensector in dat land. De resultaten blijken vrijdag erg uit elkaar te lopen. De grootbanken Unicredit en Intesa Sanpaola hielden hun buffer boven de grens van 9 procent. De zwakste van de vier Italiaanse banken is dus Banco BPM, die in 2017 ontstaan is uit de fusie van de Banca Popolare Di Milano met de Banco Popolare uit Verona. De buffer van BPM daalde van 11,92 naar 6,67 procent.

Ook bij Deutsche Bank werd gevreesd voor onaangename verrassingen. Die bank scoorde uiteindelijk dik 8,1 procent. Het Duitse concern viel eerder dit jaar nog als enige grote bank door de mand bij een Amerikaanse stresstest. In Duitsland scoort NordLB zoals verwacht het slechtst bij de test. In het geval van een crisissituatie in 2020 daalde de kapitaalbuffer van de bank tot 7,07 procent.

De Belgische banken KBC en Belfius komen volgens de Nationale Bank beter dan gemiddeld uit de stresstest, met een sterkere schokbestendigheid in vergelijking met twee jaar geleden.

In totaal zijn er 48 grote Europese banken onder de loep genomen. Hoewel banken officieel niet kunnen falen, gebruiken toezichthouders de resultaten doorgaans om hogere kapitaaleisen op te leggen aan kredietverstrekkers. Daarnaast ligt het voor de hand dat beleggers vragen stellen over de kapitaalkracht van een bank als de kapitaalratio als zwak wordt ervaren.

bron: Belga