Belgisch blok probeert titelverdediger Mathieu van der Poel van nieuwe EK-triomf te houden

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Nederlandse Rosmalen wordt zondag strijd geleverd voor de Europese titel veldrijden. Vorig jaar pakte Mathieu van der Poel de trui in Tabor. Na zijn complete offday op de Koppenberg gisteren zal hij ongetwijfeld gebrand zijn op een grootse prestatie voor eigen volk. Al zal hij dan wel moeten afrekenen met een sterk Belgisch blok met Wout van Aert en Toon Aerts. Het EK vindt plaats in Nederland, in Rosmalen waar ook de GP Brabant vorig jaar werd georganiseerd. "Het parcours is voor negentig procent identiek aan dat van vorig jaar", laat parcoursbouwer Richard Groenendaal optekenen door de organisatie. "De verschillen zijn een extra zandbak, een schuine kant en een gedeelte waar je met vlonders over het water rijdt."

Op het parcours liggen er drie bruggen en twee zandstroken, een schuine kant en balken. Er wordt over verhard wegdek, gras, zand en een stuk door het bos gereden. "Het is een modern parcours waar veel snelheid in zit. Je rijdt met hoge snelheid van hindernis naar hindernis", legt Groenendaal uit. "Het is mijn verwachting dat het lang bij elkaar kan blijven in alle categorieën, ook bij de mannen. Mathieu van der Poel stak er vorig jaar wat boven uit en vindt een parcours dat hem ligt, net door die combinatie van snelheid en techniek, maar ook Wout van Aert moet dat kunnen. Outsiders kunnen hier zomaar een podiumplek pakken, maar ook tiende worden. Je zult goed moeten indelen en wat geluk moeten hebben."

Vorig jaar paste Wout van Aert voor het EK en kroonde Mathieu van der Poel zich tot Europees kampioen. Nu duidde de drievoudige wereldkampioen dit EK wel met stip aan en na zijn derde plaats op de Koppenberg tankte hij vertrouwen. "Het gevoel was veel beter dan in Ruddervoorde", gaf hij donderdag aan. "op de klim was mijn gewicht in het nadeel, maar zondag krijgen we in Rosmalen weer een ander parcours. Ik kon op de Koppenberg opnieuw strijd leveren, door de muur gaan en dat geeft me vertrouwen. Ik trek met een gerust gemoed naar het EK."

Van der Poel kende een totale offday op de Koppenberg, maar geldt wel nog steeds als grote favoriet. "Mathieu heeft op de Koppenberg getoond dat hij ook maar een mens is en niet onklopbaar", gaf Van Aert nog aan. "We moeten als Belgische ploeg goed samenwerken", vond Toon Aerts, "een sterk blok presenteren en die Europese trui meenemen naar huis."

Het parcours in Rosmalen wordt ook wel eens vergeleken met Ruddervoorde, veel draaien en keren, met amper stroken waar een renner zijn kracht kwijt kan en geen hoogtemeters. Aerts vindt dus in Rosmalen geen parcours op zijn maat, maar wie weet kan hij een wederdienst bewijzen aan Wout van Aert nadat die het ploegenspel perfect speelde op het EK in Pontchâteau in 2016.

bron: Belga