Trump legt nieuwe sancties op tegen Venezuela, dit keer tegen goudsector

Het Witte Huis heeft donderdag nieuwe “harde” sancties opgelegd tegen Venezuela, dit keer tegen de goudhandel. De VS beschuldigen Venezuela ervan samen met Cuba en Nicaragua een “trojka van de tirannie” te vormen in Latijns-Amerika. Naast sancties tegen de Venezolaanse goudsector, zijn ook de strafmaatregelen tegen Cuba verzwaard, aldus nationaal veiligheidsadviseur John Bolton donderdag. Zo zou de lijst van personen en entiteiten die eigendom zijn van het leger of erdoor worden gecontroleerd, met wie de Amerikanen geen financiële transactie meer mogen uitvoeren, uitgebreid worden.
Tegen Nicaragua heeft Bolton geen concrete maatregelen aangekondigd, maar hij wees er wel op dat het regime van president Daniel Ortega “het volledige gewicht” van Amerikaanse sancties zal voelen indien de democratie in het land niet hersteld wordt door vrije verkiezingen.
Bolton haalde ook uit naar de “driehoek van terreur die van Havana via Caracas tot Managua loopt” en naar de drie “tirannen die denken dat ze machtige mannen zijn en revolutionairen, maar niet meer zijn dan clowneske en meelijwekkende figuren”.

bron: Belga