Stint mag voorlopig niet terug op openbare weg in Nederland

Stint mag voorlopig niet terug op openbare weg in Nederland

De elektrische bolderkar stint is in Nederland terecht van de openbare weg gehaald. Dat is het vonnis van de kortgedingrechter in Utrecht. De stints die veel kinderdagverblijven en postbezorgers sinds begin oktober in de garage moeten laten, kunnen daarom zeker tot de jaarwisseling niet worden gebruikt. De rechter bevestigde het standpunt van de Nederlandse minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen, die stelde dat er twijfel is over de veiligheid van de stint en dat er nader onderzoek nodig is. “De minister overweegt dat de verkeersveiligheid alle andere belangen aan de kant zet en dat is niet onredelijk”, zo antwoordt de kortgedingrechter op de klacht die door een gastouder in Almere was ingediend.

Het besluit van de minister om de stint van de weg te halen was “gebaseerd op meerdere ernstige incidenten die verband houden met de rem. De stints konden alleen stoppen door de contactsleutel om te draaien, soms terwijl hij op maximale snelheid reed.”De rechter merkte op dat het onderzoek naar de veiligheid van de bolderkar wel haast heeft. “De minister zal voortvarend te werk moeten gaan, zodat alle betrokkenen niet onredelijk lang in onzekerheid verkeren.”

Het gebruik van de stint werd verboden na het tragische ongeval in Oss, waarbij op een spoorwegovergang vier kinderen omkwamen toen een stint werd aangereden door een trein. Een ander kind en een begeleidster raakten zwaargewond.

bron: Belga