Implantaat laat verlamde mensen weer stukje lopen

Drie mannen die als gevolg van een dwarslaesie (een onderbreking van de zenuwbanen in het ruggenmerg, red.) veroordeeld waren tot een rolstoel, hebben dankzij een revolutionaire techniek ontwikkeld in Zwitserland weer een stukje kunnen lopen. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’. Eén van de patiënten in het onderzoek was de 35-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Hij raakte zeven jaar geleden grotendeels verlamd door een gedeeltelijke dwarslaesie en heeft een operatie ondergaan bij het team van Grégoire Courtine, een Zwitserse expert op het vlak van zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Daarbij kreeg Oskam een sonde in zijn ruggenmerg geïmplanteerd en een soort pacemaker in zijn buikholte. Deze apparatuur zorgt ervoor dat beschadigde zenuwen toch prikkels doorgeven. In combinatie met intensieve fysiotherapie wordt resultaat geboekt: Oskam kan nu in zes minuten weer 80 meter lopen met elleboogkrukken.
De Sint Maartenskliniek bij Nijmegen, waar hij behandeld wordt, is zeer te spreken over de nieuwe techniek. De patiënt zelf ook. “Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten”, zegt hij.
De resultaten van de studie genaamd STIMO (Stimulation Movement Overground) staan in het tijdschrift Nature. Volgens de onderzoekers is het van belang om de behandeling vroeg op te starten, omdat er dan nog geen atrofie is opgetreden in de verlamde lichaamsdelen.

Bron: Belga