Gevechten in Centraal-Afrikaanse Republiek: 10.000 mensen vluchten naar ziekenhuis

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Ruim 10.000 mensen" hebben in Batangafo, in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, hun toevlucht tot het ziekenhuis van de stad moeten zoeken voor gevechten tussen gewapende groepen. Dat heeft Artsen Zonder Grenzen vandaag gemeld. Tijdens de gevechten "zochten ruim 10.000 mensen hun toevlucht tot het ziekenhuis dat door AZG wordt ondersteund, terwijl honderden anderen naar de brousse vluchtten", deelde de ngo mee. Eén persoon stierf in het ziekenhuis aan brandwonden en twintig gewonden werden door AZG verzorgd, "van wie er tien een spoedoperatie moesten ondergaan".

De ngo benadrukte dat bij het nieuwe geweld "drie kampen voor ontheemden, talrijke huizen en de centrale markt in brand gestoken werden".

"De humanitaire toestand in deze regio wordt steeds zorgwekkender na maanden van relatieve rust, en deze jongste oplaaiing van geweld dreigt de ontheemde gemeenschappen, die tekort aan voedsel, onderdak en andere basisgoederen hebben, verder te verzwakken", aldus Omar Ahmed Abenza, het hoofd van de AZG-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in de mededeling.

Het is onduidelijk welke gewapende groepen gisteren strijd leverden in Batangafo. Het land, dat rijk is aan diamant, goud en uranium, staat vrijwel volledig onder controle van gewapende groepen, die regelmatig in botsing komen met elkaar. De 4,5 miljoen inwoners behoren tot de armste van de wereld.

bron: Belga