Voel je je eenzaam? Ruik dan eens aan de kleren van je lief

Voel je je eenzaam? Ruik dan eens aan de kleren van je lief
Foto Unsplash

Het is wetenschappelijk bewezen dat ruiken aan de kleren van je lief je kalm maakt. Dat blijkt uit een ondezoek van de universiteit van British Columbia. Het vermindert je stress en zorgt ervoor dat je je minder eenzaam en angstig.

De studie werd gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology. De wetenschappers baseerden zich op testen bij 96 vrouwen die een heteroseksuele relatie hadden. Hun partners moesten 24 uur lang een T-shirt dragen, zodat het kledingsstuk doordrongen werd van hun natuurlijke geur. Daarna werden de T-shirten ingevroren zodat de geur bewaard bleef.

SollicitatiegesprekDe vrouwen moesten vervolgens aan drie T-shirts ruiken: die van hun partner, een van een vreemde en eentje zonder geur. Daarna moesten de vrouwen deelnemen aan stressvolle activiteiten, zoals het oplossen van wiskunde oefeningen en op een vals sollicitatiegesprek gaan.

Speekselstaal

Na de stresserende dag moesten de vrouwen hun stressgevoelens omschrijven en namen de wetenschappers een speekselstaal af om zo het stresshormoon cortisol te testen. Daaruit bleek dat vrouwen die aan de T-shirt van hun partner hadden geroken, minder gestresseerd waren dan de vrouwen die de geur van een vreemde hadden ingeadmend. Maar vreemd genoeg gebeurt dit fenomeen alleen wanneer vrouwen een mannengeur inademen.

Het onderzoek zou een oplossing kunnen bieden voor vrouwen die zich eenzaam voelen. “Steeds meer vrouwen reizen voor hun job of verhuizen naar nieuwe steden”, zegt Frances Chen, assistent psychologie. Ze werkte mee aan het onderzoek. “Ons onderzoek toont aan dat een kledingstuk meenemen voor minder stress kan zorgen wanneer je weg van huis bent.”