Synagogeschutter Pittsburgh aangeklaagd voor onder meer haatmisdrijven

Synagogeschutter Pittsburgh aangeklaagd voor onder meer haatmisdrijven

De man die beschuldigd wordt van de schietpartij in een synagoge in Pittsburg, waarbij zaterdag 11 doden vielen, is aangeklaagd voor 44 misdrijven, waarvan sommige met de doodstraf kunnen worden bestraft. De 46-jarige Robert Bowers werd vandaag door een federale kamer van inbeschuldigingstelling onder meer aangeklaagd voor haatmisdrijven die leidden tot de dood. Vorige zaterdag viel de schutter binnen in de Tree of Life-synagoog tijdens de sabbat. Er vielen ook zes gewonden, onder wie vier politieagenten. Bowers zelf raakte ook gewond, en verscheen deze week in de rechtbank in een rolstoel. Hij zou er redelijk goed aan toe zijn.

Volgens de aanklagers zei Bowers tijdens het bloedbad dat hij “Joden wil vermoorden”. Op zijn accounts op sociale media postte Bowers racistische boodschappen. Hij legde onder meer de schuld voor de Spaanstalige migranten in de Verenigde Staten bij de Joden. “Deze misdrijven zijn onbegrijpelijk kwaadaardig en volkomen onverenigbaar met de waarden van onze natie”, zei minister van Justitie Jeff Sessions.

Nog volgens de autoriteiten riskeert Bowers de doodstraf, of een levenslange celstraf, gevolgd door nog eens 535 jaar cel.

bron: Belga