Rebellenleider Riek Machar terug in Zuid-Soedan

Rebellenleider Riek Machar terug in Zuid-Soedan
Rebellenleider Riek Machar terug in Zuid-Soedan

De Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar is na twee jaar ballingschap naar de feestelijkheden rond het nieuwe vredesakkoord in het door burgeroorlog geteisterde land teruggekeerd. “Het is de hoogste tijd dat alle leiders van de oorlogspartijen zich aan het vredesakkoord houden”, zei Machar vandaag in de hoofdstad Juba. Hij riep op om alle strijd te staken en verzocht president Salva Kiir alle politieke gevangenen vrij te laten. Het in september ondertekende akkoord moet een eind maken aan de bijna vijf jaar durende burgeroorlog, waarin tienduizenden mensen werden gedood en meer dan vier miljoen mensen op de vlucht werden gedreven. Het voorziet onder andere dat Machar opnieuw vicepresident onder Kiir wordt. Of het akkoord stand houdt, moet nog worden bewezen. Beide rivalen in het conflict hadden in 2015 al eens een overeenkomst gesloten, die later uiteenspatte.

Aan de feestelijkheden nemen onder anderen ook de nieuwe presidente van Ethiopië, Sahle-Work Zewde, en de Oegandese staatsleider Yoweri Museveni deel. Ook de door het Internationaal Strafhof met een arrestatiebevel gezochte Soedanese president Omar al-Bashir zou de feestelijkheden bijwonen.

In Juba zijn vandaag duizenden mensen dansend en zingend op straat bijeengekomen. In het straatbeeld waren ook veel politieagenten en militairen aanwezig.

Het olierijke land verwierf in 2011 de onafhankelijkheid van Soedan, maar nog geen twee jaar later brak het conflict uit tussen Kiirs aanhangers, de Dinka, en de medestanders van Machar, de Nuer.

Bron: Belga