Kandidaat van Netanyahu geëlimineerd in eerste ronde burgemeesterverkeizingen Jeruzalem

Kandidaat van Netanyahu geëlimineerd in eerste ronde burgemeesterverkeizingen Jeruzalem

Premier Benjamin Netanyahu Netanyahu’s kandidaat voor de burgemeesterssjerp van Jeruzalem werd geëlimineerd in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen die gisteren in Israël plaatsvonden. Volgens de officiële resultaten die vanochtend zijn vrijgegeven, heeft geen van de zes kandidaten voor de post het vereiste percentage van 40 procent bereikt om te worden gekozen. Zeev Elkin, minister belast met de zaken in Jeruzalem en lid van Likoed, de partij van Netanyahu, behaalde slechts 20 procent. Hij moest het duidelijk afleggen tegen Moshe Leon, een andere rechtse kandidaat gesteund door minister van Defensie Avigdor Lieberman. Met 33 procent van de stemmen moet Leon het in de tweede ronde op 13 november opnemen tegen Ofer Berkovich (29 procent), de enige niet-religieuze kandidaat en oprichter en voorzitter van de beweging “Hitorerout”.

In Tel Aviv werd de vertrekkende burgemeester Ron Huldai van de linkse Arbeiderspartij herkozen. Hij bestuurt al sinds 1998 de economische hoofdstad van het land. In Haifa (noorden) zorgde de verkiezing van Einat Kalisch Rotem met ruim 40 procent van de stemmen voor de verrassing. Ze wordt de eerste vrouw die een van de drie belangrijkste steden van Israël mag besturen, nadat ze Yona Yahav, al 15 jaar burgemeester, uit het zadel had gelicht.

Hoewel sommige lokale peilingen een springplank zijn geweest voor politici met nationale ambities, wordt de verkiezing van burgemeesters en gemeenteraden om de vijf jaar algemeen beschouwd als een lokale aangelegenheid.

Zo’n 6,6 miljoen Israëli’s werden opgeroepen om hun stem uit te brengen. De kiesopkomst bedroeg 54 procent tegenover 50,9 procent bij de vorige stembusgang. De Israëli’s kregen voor het eerst een vrije dag om te stemmen bij deze gemeenteraadsverkiezingen, die ook plaatsvonden in Oost-Jeruzalem en in nederzettingen op de bezette Syrische Golanhoogte.

bron: Belga