Drie tijdritten en zeven aankomsten bergop kleuren 102e Giro

De 102e editie van de Ronde van Italië, die volgend jaar van 11 mei tot 2 juni gereden wordt, zal bijna 60 kilometer tegen de klok, verdeeld over drie tijdritten, bevatten. Dat maakten de organisatoren vandaag bekend in Milaan. De renners komen tussen startplaats Bologna en de eindstreep in Verona ook zeven keer bergop aan. Op 11 mei wordt het startschot van de Giro gegeven in Bologna, waar een korte tijdrit van 8,2 kilometer wordt afgewerkt. Na zes vlakke kilometers wordt er afgesloten met de beklimming van de San Luca (2 km aan 9,7 procent). De rit tegen de klok is de eerste van in totaal drie tijdritten, goed voor in totaal 58,5 tijdritkilometers. Ook de tweede tijdrit, 34,5 kilometer tussen Riccione en San Marino, eindigt bergop. Nadien volgt op 20 mei de eerste rustdag. Op de slotdag volgt nog een race van 15,6 kilometer tegen de klok in de omgeving van Verona. De chronometer wordt gestopt aan het Romeins amfitheater.

Het voornaamste klimwerk wacht in de tweede en derde week. De dertiende etappe van 188 km tussen Pinerolo en Ceresolo Reale belooft het eerste vuurwerk in de Giro, met ook een pittige beklimming (20,3 km aan 5,9 procent) als klapstuk. Daags erop volgt een korte bergetappe (131 km) met tussen Saint-Vincent en Courmayeur, vlakbij de Franse grens, vier zware cols. De daaropvolgende overgangsetappe naar Como lijkt een heruitgave van de Ronde van Lombardije, met in de finale de Madonna del Ghisallo, de Colma di Sormano en de Civiglio.

Na een tweede en laatste rustdag gaat het klimwerk gewoon voort in de Dolomieten. In de rit naar Ponte di Legno (226 km) krijgen de renners de Passo Gavia (16,5 km aan 8 procent) en de mythische Mortirolo (12,8 km aan 10,1 procent) voor de kiezen. Ook in de zeventiende (Anterselva), negentiende (San Martino di Castrozza) en twintigste ofwel de voorlaatste rit naar Croce d’Aune (13,5 km aan 6,3 procent) liggen de aankomsten boven.

De Giro zal ook een eresaluut brengen aan Leonardo Da Vinci. Het startschot van de derde etappe wordt gegeven in Vinci, naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de Italiaanse humanist, kunstenaar en geleerde.

Het parkoers lijkt op maat gemaakt voor titelverdediger Chris Froome en de winnaar van 2017, Tom Dumoulin, maar het is vooralsnog niet duidelijk of zij in Bologna aan de start zullen staan.

Bron: Belga