VN wensen deelname van internationale experts aan onderzoek naar dood Saoedische journalist

door
Belga
Leestijd 1 min.

De hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten wil dat internationale deskundigen deelnemen aan het onderzoek naar de moord op journalist Jamal Khashoggi. Zij heeft aan Saoedi-Arabië gevraagd te onthullen waar het lichaam zich bevindt. "Om een onderzoek te kunnen voeren wars van politieke overwegingen zou de deelname van internationale experts die volledige toegang tot de bewijzen en getuigen hebben, ten zeerste gewenst zijn", verklaarde Michelle Bachelet vandaag in een communiqué.

Ze benadrukte dat het belangrijk was na te gaan of "zware misdaden tegen de mensenrechten, zoals foltering, standrechtelijke executie of gedwongen verdwijning gepleegd werden", en alle mensen te identificeren die betrokken waren "in deze misdaad, ongeacht hun officiële functie".

"Ik maan de Saoedische autoriteiten aan onverwijld en zonder getalm de plaats kenbaar te maken waar zijn lichaam zich bevindt", voegde ze eraan toe, zeggend dat de autopsie van "cruciaal" belang was.

Het is de derde keer dat Bachelet een mededeling verspreidt over de moord, terwijl het lichaam van de journalist onvindbaar blijft bijna een maand zijn dood op 2 oktober.

Bron: Belga