Palestijnse Centrale Raad stemt voor opschorting erkenning Israël

Palestijnse Centrale Raad stemt voor opschorting erkenning Israël
Palestijnse Centrale Raad stemt voor opschorting erkenning Israël

De Palestijnse Centrale Raad heeft gisteravond gestemd voor het opschorten van de erkenning van de staat Israël. Vandaag wordt besproken hoe de beslissing van het hoge besluitvormingsorgaan geïmplementeerd kan worden. De stemming van de raad, die deel uitmaakt van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), voert de druk op Palestijns president Mahmoud Abbas nog verder op om op economisch en veiligheidsniveau de samenwerking met Israël stop te zetten. In het verleden – zoals laatst nog in januari 2018 – negeerde Abbas echter al verschillende malen een soortgelijke stemming van de Palestijnse Centrale Raad.

Het uitvoerend comité van de PLO, nog een ander besluitvormingsorgaan, zal in een door Abbas geleide zitting vandaag de implementatie van de beslissing bespreken, zo heeft een topverantwoordelijke van de PLO, Saeb Erekat, gezegd. Volgens Erekat zou de opschorting van de banden met de Israëlische staat gradueel worden ingevoerd.

Het is nog onduidelijk hoe de Palestijnse autoriteiten de Palestijnse gebieden economisch denken te kunnen loskoppelen van Israël, gezien het feit dat Israël de in- en uitvoer van en naar de gebieden controleert. Om haar beslissing te motiveren stelde de PLO dat Israël zich niet houdt aan de afspraken die werden gemaakt in het kader van de Oslo-akkoorden, een vredesplan dat in 1993 werd afgesloten en de weg moest vrijmaken voor een tweestatenoplossing.

Bron: Belga