Ook Friedrich Merz kandidaat om Merkel op te volgen

Ook Friedrich Merz kandidaat om Merkel op te volgen

Friedrich Merz, begin deze eeuw nog fractieleider voor CDU/CSU in de Bondsdag, is zoals verwacht ook kandidaat om bondskanselier Angela Merkel eind dit jaar op te volgen aan het hoofd van de CDU. Dat heeft de 62-jarige jurist vandaag officieel bekendegmaakt. Hij zal het moeten opnemen tegen Annegret Kramp-Karrenbauer, Merkels eigen kandidaat, en Jens Spahn, de kandidaat van de rechterzijde van de partij. “Na rijp beraad en talrijke gesprekken heb ik beslist om me tijdens het partijcongres in Hamburg kandidaat te stellen voor het leiderschap van de CDU”, klonkt het in zijn mededeling.

Zijn tegenkandidaten meldden zich gisteren al. Kramp-Karrenbauer is nu al secretaris-generaal van de partij, Spahn is minister van Gezondheid. Armin Laschet, minister-president in Noordrijn-Westfalen en CDU-voorzitter in die deelstaat, laat een kandidatuur nog open.

Merz staat niet bepaald bekend als een bondgenoot van Merkel. Toch liet de jurist weten dat “Angela Merkel respect verdient en erkenning voor haar verwezenlijkingen tijdens haar 18 jaar als partijvoorzitter.”

Nadat hij in 2002 het onderspit moest delven tegen Merkel als fractieleider, was hij geleidelijkaan uit de politiek verdwenen. Hij was de voorbije jaren vooral in het bedrijfsleven aan de slag, en verwierf daardoor de steun van de rechtse en conservatieve elementen binnen de partij.

Gisteren bevestigde Merkel dat ze aan haar laatste ambtstermijn als bondskanselier bezig is. Tegelijk kondigde ze ook aan af te zien van het voorzitterschap van haar partij CDU, bij het partijcongres in december. Ze streeft ook geen ander politiek ambt meer na.

bron: Belga