Nederland verwacht volgende jaren sterke toename van fileleed

Nederland verwacht de volgende jaren een spectaculaire toename van het fileleed. Het reistijdverlies zou de volgende vijf jaar met meer dan een derde (35 procent) toenemen, berekende het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM). Als verklaring wordt verwezen naar de aanhoudende economische groei. De capaciteit van het wegennet bij onze noorderburen neemt wel toe, maar dus niet genoeg om de sterke groei van het wegverkeer op te vangen.
Het KiM-rapport werd maandag door de bevoegde minister voor Infrastructuur naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Nederlandse regering heeft voor de uitbreiding van het wegennet in totaal 20 miljard euro gereserveerd. Maar enkele grote uitbreidingsprojecten, die voor verlichting zouden moeten zorgen, zouden pas na 2023 klaar zijn. Tussen nu en 2030 komt er ruim 1.000 kilometer aan extra rijstroken bij. Voor maatregelen om op korte termijn files tegen te gaan, bijvoorbeeld een snellere afwikkeling van ongevallen, is 100 miljoen euro beschikbaar.
Niet alleen het wegverkeer zal fors toenemen, ook op het Nederlandse spoor wordt het de volgende vijf jaar drukker. Het KiM gaat ervan uit dat het aantal kilometers dat treinpassagiers afleggen in die periode met zo’n 14 procent toeneemt. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgezet.

Bron: Belga