Knack lijst een hele reeks misbruiken van gerechtsdeurwaarders op

Een gerechtsdeurwaarder die 36 keer kosten aanrekent bij een en dezelfde schuldenaar. Een collega die 25 keer zijn reiskosten factureert voor verplaatsingen binnen dezelfde gemeente. Nog een collega die de vereffening van een kleine schuld jarenlang rekt, omdat hij bij elke afbetaling een procentje opstrijkt. Het zijn enkele van de misbruiken door gerechtsdeurwaarders die Knack in zijn jongste nummer aan de kaak stelt. Aanleiding is het rapport dat justitieminister Koen Geens (CD&V) bestelde bij twee experts. Knack legde dat rapport voor aan een eregerechtsdeurwaarder en een jonge collega. Vooral eregerechtsdeurwaarder Bartel Broeckaert haalt hard uit naar zijn collega’s en zegt dat ze “de hele schuldenindustrie in handen willen krijgen”.
De experts rapporteren dat de tarieven niet transparant en te complex zijn. Een ereloon van 100 euro voor de gerechtsdeurwaarder wordt door allerlei indirecte belastingen uiteindelijk een factuur van 271 euro. Ook met reiskosten wordt creatief omgesprongen: “Als een deurwaarder ’s morgens uit Gent vertrekt met 25 exploten voor Maldegem, dan mag hij die reiskosten 25 keer aanrekenen, terwijl hij die verplaatsing dus maar één keer doet.” Of facturen van slotenmakers worden via fotokopies in verschillende dossier telkens opnieuw gebruikt. “Dat is puur zwart geld”, aldus de eregerechtsdeurwaarder. “De fiscus heeft tijd noch mensen voor grondige controles.”
Ook bij inbeslagnames worden de kosten soms systematisch opgevoerd, of zaken worden onnodig gerekt, want “een schuld die in schijfjes wordt betaald, brengt geld op dankzij het innings- en kwijtingsrecht”.
Minister Geens geeft in een reactie aan Knack toe dat er wantoestanden bestaan die in de vorige hervorming niet zijn aangepakt, maar men mag volgens hem niet veralgemenen naar de volledige beroepsgroep. De minister zegt dat de wetgeving in voorbereiding enkele van die misbruiken zal aanpakken. Andere misbruiken vallen volgens hem onder de deontologie. Voorts zal de volledige digitalisering volgens de minister ook enig soelaas bieden.

bron: Belga