Familie Bonkoffsky: “Chris was niet dé Reus, er waren er meerdere”

Familie Bonkoffsky: "Chris was niet dé Reus

De familie van Christiaan Bonkoffsky reageert ontgoocheld op de mededeling van het federaal parket dat de ex-rijkswachter niet de Reus van de Bende van Nijvel was. Dat meldt advocaat Geert Lenssens vandaag in een mededeling. De familie stelt dat het gerecht getuigen in een slecht daglicht plaatst door hun getuigenis “ostentatief verticaal te klasseren”. Ze is er bovendien van overtuigd dat er verschillende reuzen waren. Iets meer dan een jaar geleden had een man uit Dendermonde verklaard dat zijn broer, Christiaan Bonkoffsky, de zogenaamde Reus was. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende. Het federaal parket zegt die onthullingen grondig onderzocht te hebben, maar kwam tot de conclusie dat Bonkoffsky toch niet de Reus kan zijn.

Volgens de Bonkoffsky-familie zijn er nog een aantal merkwaardige elementen in de zaak. Zo zou de getuige nooit hebben gezegd dat zijn broer bekende de Reus te zijn, maar wel dat hij deel uitmaakte van de bende en wist wie er nog deel van uitmaakte. De familie is er overigens van overtuigd dat er meerdere reuzen waren. Verder werden het DNA en de horloge die de familie ter beschikking stelde, nooit onderzocht door het gerecht en zouden ze nog steeds in het lab bewaard worden.

Het gerecht zou er ook van overtuigd zijn geweest dat Bonkoffsky betrokken was, klinkt het verder, maar er zouden met bepaalde details geen rekening gehouden worden. Zo beschreven getuigen van overvallen de pas van de Reus als “verend, licht gebogen en slungelachtig en wat geijkt overeenkomt met de figuur van Chris Bonkoffsky en wat geen toevalligheid is”.

Het is onbegrijpelijk dat “nu al formeel wordt besloten dat iemand geen dader is zonder dat er tegelijk een tegenbewijs is”, aldus de familie nog. Ze vraagt zich af of het gerecht een andere Reus geïdentificeerd heeft of getuigenissen heeft die kunnen bevestigen dat de verklaringen van Chris Bonkoffsky niet kloppen.

De familieleden roepen het federaal parket ten slotte op om tekst en uitleg te geven over de recente mediaberichten op basis van hun verklaringen. Het federaal parket wil voorlopig geen commentaar geven.

bron: Belga