Erdogan kondigt offensief aan tegen militie in Syrië die steun van VS krijgt

Erdogan kondigt offensief aan tegen militie in Syrië die steun van VS krijgt
Erdogan kondigt offensief aan tegen militie in Syrië die steun van VS krijgt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag beloofd dat hij de Koerdische groepen ten oosten van de Eufraat in het noorden van Syrië zal “vernietigen”. Hij kondigde een militair offensief aan, ondanks de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in de regio. “We zullen de terroristische structuur ten oosten van de rivier de Eufraat ook vernietigen. We zijn klaar met onze voorbereidingen en plannen in deze kwestie”, zei Erdogan aan leden van zijn regerende AKP-partij in het parlement.

Turkije beschouwt de Koerdische militie YPG (volksbeschermingseenheden) in Syrië als een terreurorganisatie die banden heeft met de Koerdische opstandelingen in Turkije. Ankara heeft YPG en aanverwante strijders de voorbije twee jaar verdreven van het westen van de Eufraat. Tot dusver heeft Turkije een militair offensief vermeden ten oosten van de Eufraat, waar de Verenigde Staten troepen hebben gelegerd. Washington beschouwt YPG als een bondgenoot in de strijd tegen IS (Islamitische Staat) in Syrië, ondanks bezwaren van hun NAVO-bondgenoot Turkije.

“We zijn de voorbije dagen actief beginnen in te grijpen tegen de terreurorganisatie. Weldra zullen we met uitgebreidere en efficiëntere operaties hard optreden tegen de terreurorganisatie”, zei Erdogan vandaag. Volgens het staatspersbureau Anadolu trof het Turkse leger het voorbije weekend stellingen van YPG ten oosten van de Eufraat.

Bron: Belga