SOUNDCHECK. Marble Sounds: “Ik ben een echte do-it-yourselfer”

SOUNDCHECK. Marble Sounds:
Foto Julie Rommelaere

De kunst van evenwichtig ouder worden is je emoties juist doseren. Dat is de les die je kan trekken uit ‘The Advice to Travel Light’, alweer de vierde worp van Marble Sounds. De plaat bevat elf nummers en net genoeg weemoed om heelhuids de winter door te komen.

Na vier platen is Marble Sounds niet langer ‘stuck in beginner’s luck’, zoals een van de songtitels suggereert. De groep is volwassen geworden en het is niet meer dan logisch dat hun muziek is meegegroeid. ‘The Advice to Travel Light’ is een plaat geworden over hoe het is om volwassen te zijn. En hoe we dat vooral niet té serieus moeten nemen. Een gesprek met frontman Pieter Van Dessel.

“Dit is zeker geen themaplaat, al hebben we voor het eerst wel een titeltrack. De laatste song gaat over het rugzakje dat je meedraagt in het leven. Dat houd je best zo licht mogelijk. Dat was mijn conclusie na een verhuis naar Canada in 2006. Mijn vrouw had een beurs gewonnen om een tijdje in Quebec te gaan werken. Ik ben haar gewoon gevolgd. Al onze bagage paste toen in twee rugzakken. We hadden geen gsm’s bij, maar ook geen wagen, zelfs geen instrumenten. Nu kan ik me dat absoluut niet meer voorstellen, maar toen hadden we blijkbaar niet veel nodig. Onze meubels hebben we ter plekke voor een appel en een ei van wat studenten overgekocht. En eigenlijk kan je die filosofie ook doortrekken naar de rest van je leven: je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Ik ben van nature ook een echte verzamelaar. Daarom is het goed dat ik nu heel klein woon. Anders blijven de spullen zich maar opstapelen. Het is dus ook een klein beetje een note to self.”

Een nieuwe plaat jaagt het geluksniveau wellicht tijdelijk de hoogte in. Wordt dat gemakkelijker met de jaren?

“Ik heb het nooit echt moeilijk gevonden om muziek te maken. Ik ben een echte DIY-er, waardoor ik niet moet wachten op anderen. Deze keer had ik achttien nummers klaar, waardoor er behoorlijk wat werk gesneuveld is onderweg. Misschien is het ook daarom dat deze plaat een beetje aanvoelt als een ‘best of’. Het is een soort staalkaart die presenteert wat we allemaal kunnen op dit moment. Zo’n album maak je geen twee keer. Bij ons volgende werk zullen we een nieuwe richting in moeten slaan.”

Heb je al enig idee welke richting dat zou kunnen zijn?

“In mijn ogen kunnen we twee kanten uit: ofwel worden we wat elektronischer, ofwel trekken we helemaal de kaart van de folk. Wellicht zullen we duidelijker focussen op één aspect van de groep. Maar dat is – letterlijk – toekomstmuziek.”

Het laatste nummer van de plaat gaat over spijt. Betreur jij regelmatig je gemaakte keuzes?

“Nee, totaal niet. Ik heb vijf jaar rechten gestudeerd, maar ben uiteindelijk muzikant geworden. In principe heb ik vijf jaar verspild op de schoolbanken. Maar misschien heeft dat er net voor gezorgd dat ik nu muzikant ben? Ik ben nu 41, dus het is nog wat vroeg voor een definitieve terugblik op mijn leven. Maar ik ben ervan overtuigd dat alles zo wel zijn redenen heeft.”

‘Speeches’ is opgedragen aan je dochter. Je geeft in feite toe dat je geen enkel vat hebt op hoe zij haar leven leidt. Herkenbaar voor veel ouders denk ik.

“Ik probeer vooral niet te veel te piekeren over haar opvoeding: dat is volgens mij compleet zinloos. Niemand heeft wat dat betreft de wijsheid in pacht, iedereen moddert maar wat aan. Ik ben ervan overtuigd dat een kind veel gelukkiger is bij een vrolijke ouder dan bij iemand die krampachtig probeert om perfect te zijn.”

Mare Hotterbeekx

‘The Advice to Travel Light’ is uit bij Zealrecords. Marble Sounds speelt op 31/10 in De Studio in Antwerpen.