Daar is de de eerste Belgische sneeuw

Belga / N. Maeterlinck

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, de zomer is voorbij. Na een mooie en lange nazomer is de winter finaal het land binnengetreden. Dan is het altijd uitkijken naar de eerste sneeuw, en deze morgen was het al van dat. 

In de Ardennen en op verschillende plekken in Wallonië, zoals Namen, vielen vanmorgen de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Op de grond kunnen de ijskristallen een sneeuwdek vormen tot wel zes centimeter hoog in de provincie Luxemburg. In de provincies Henegouwen, Luik en Namen wordt maximaal drie centimeter sneeuw verwacht.

 

 

Vooral veel regen in Vlaanderen

In Vlaanderen heeft het KMI voor vandaag code geel uitgevaardigd voor regen in het hele land. Vandaag trekt een depressiekern met zeer actieve storingen over ons land. Er worden veel wolken met lange tijd regen en wellicht in vele streken ook grote hoeveelheden neerslag verwacht. In het zuiden van ons land geldt daardoor ook een code geel voor gladheid.

Hoewel het niet voorspeld was, viel in de late voormiddag ook in Vlaanderen de eerste sneeuw. In Zuid-Oost-Vlaanderen werden bewoners verrast door (smeltende) sneeuw.

Dwarrelende sneeuw boven het kerkhof in Lierde / (c) Belga – N. Maeterlinck

Frankrijk getroffen door sneeuw

In Frankrijk viel meteen een hele pak sneeuw naar beneden. In Midden-Frankrijk is op sommige plaatsen is 20 tot 40 centimeter gemeten.Vooral in de regio Haute Loire heeft de sneeuw overlast opgeleverd. Op regionale wegen zijn daar honderd automobilisten door de hevige sneeuwval gestrand.

 

Aan de zuidkant van de Alpen is door een zuidelijke stroming op sommige plaatsen zelfs anderhalve meter sneeuw gevallen. Van Val d’Entremont tot aan het Italiaanse Poschiavo geldt deze dinsdag code rood door hevige neerslag.