Presidentsverkiezingen Brazilië – Haddad vraagt dat zijn “45 miljoen kiezers gerespecteerd worden”

Fernando Haddad, de linkse kandidaat die zondag een nederlaag leed bij de presidentsverkiezingen in Brazilië, heeft gevraagd dat “zijn 45 miljoen kiezers gerespecteerd worden”. De extreemrechtse winnaar van de verkiezingen, Jair Bolsonaro, bedreigde zijn tegenstanders eerder met “de gevangenis of ballingschap”.
Bolsonaro won met 55,2 procent, tegen 44,8 procent voor Haddad, meldde de kiescommissie, na telling van 99,6 procent van de stemmen. Haddad, de kandidaat van de linkse Arbeiderspartij (PT), zegt daarom dat hij “meer dan 45 miljoen stemmen” kreeg en dat “dat belangrijk deel van de Braziliaanse bevolking gerespecteerd moet worden”.
“Burgerrechten, politieke rechten, arbeidsrechten en sociale rechten staan nu op het spel”, zei hij. “We hebben de verantwoordelijkheid om een oppositie te voeren die de belangen van de natie boven alles plaatst.”
Haddad feliciteerde Bolsonaro niet met zijn overwinning toen hij zijn militanten toesprak in Sao Paulo. De verkiezingscampagne was zeer hard en gespannen. Het extreemrechtse parlementslid liet tijdens de campagne weinig heel van de dertien jaar die de PT aan de macht was (2003-2016).
Haddad had vrijdag gezegd dat hij “tot het einde zou vechten tegen het fascisme” in Brazilië. Zondagochtend, toen hij ging stemmen, zei hij dat “de democratie en inviduele vrijheden in gevaar waren”.
Haddad verving ex-president Lula, die in de gevangenis zit en niet mocht deelnemen aan de verkiezingen voor een derde ambtstermijn. In zijn toespraak sprak Haddad met geen woord over zijn mentor.

bron: Belga