Nieuwe poging regeringsvorming in Zweden mislukt

Nieuwe poging regeringsvorming in Zweden mislukt
Nieuwe poging regeringsvorming in Zweden mislukt

De Zweedse premier van lopende zaken Stefan Löfven heeft zijn poging om een regering te vormen opgegeven. De sociaaldemocraat deelde vandaag aan parlementsvoorzitter Andreas Norlén mee dat de twee weken durende gesprekken met de vertegenwoordigers van de andere partijen niet tot een levensvatbare regeringsconstellatie hadden geleid. Eerder mislukte een eerste poging van de conservatief Ulf Kristersson om een regering te vormen. Parlementswoordvoerder Norlén wil in de loop van vandaag met de voorzitters van de acht in het parlement vertegenwoordigde partijen aan tafel zitten om de verdere procedure te bespreken. Hij zou vandaag nog iemand een nieuwe opdracht voor een regeringsvorming kunnen toekennen.

De Zweedse partijen zijn tot dusver in twee ‘Alliansen’ georganiseerd. In de ene alliantie zitten de conservatieven, christendemocraten, liberalen en de centrumpartij. De andere, een rood-groene alliantie, wordt gevormd door de sociaaldemocraten, de linkse partij en de groenen. Daarnaast zijn er nog de rechtspopulistische Zweedse Democraten, die geen deel uitmaken van een blok. De anderen partijen hebben een samenwerking met de rechtse populisten uitgesloten.

Geen enkele partij en geen enkele van de beide Alliansen hadden bij de parlementsverkiezingen van eind september een meerderheid van de stemmen kunnen afdwingen, wat de onderhandelingen aanzienlijk bemoeilijkt.

bron: Belga