“Merkel wil afzien van partijvoorzitterschap”

Merkel wil afzien van partijvoorzitterschap
Merkel wil afzien van partijvoorzitterschap

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid om zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van haar partij. Wel wil ze bondskanselier blijven. Dat heeft Merkel aangekondigd bij een vergadering van het partijbestuur, zo hebben bronnen binnen de partij aan de Duitse en Franse persagentschappen DPA en AFP gemeld. Merkel leidt de CDU sinds 2000. Sinds november 2005 is ze bondskanselier. Ze had eerder altijd gezegd dat één persoon zowel het voorzitterschap en de functie van bondskanselier kan dragen. Haar opvolging kan al bij het partijcongres begin december in Hamburg worden geregeld.

Eerder werd dus verwacht dat Merkel zich dan opnieuw kandidaat zou stellen. Friedrich Merz, gewezen fractievoorzitter van CDU/CSU, zou zich kandidaat willen stellen voor het voorzitterschap, vernam DPA bij zijn entourage. De vroegere rivaal van Merkel trok zich de voorbije jaren terug uit de politiek.

Haar partij had gisteren bij de verkiezingen in deelstaat Hessen zware verliezen geleden. De CDU behaalde 27 procent, of 11,3 procentpunten minder dan in 2013.

Bron: Belga