Internationale Astronomische Unie spreekt voortaan van “wet van Hubble-Lemaître”

De leden van de Internationale Astronomische Unie (IAU) hebben een aanbeveling goedgekeurd om de wet van Hubble voortaan de wet van Hubble-Lemaître te noemen. Dat meldt ze maandag op haar website. Daarmee eert de organisatie de Belgische natuurkundige Georges Lemaître (17 juli 1894 – 20 juni 1966). De wet van Hubble-Lemaître stelt dat de snelheid waarmee een sterrenstelsel zich van ons verwijdert, proportioneel is tot zijn afstand. Anders gezegd: sterrenstelsels bewegen zich met een grotere snelheid van ons weg naarmate ze verder weg staan.
Edwin Hubble (20 november 1898 – 28 september 1953) vergaarde in 1929 faam met zijn theorie over het uitdijen van het heelal, twee jaar na Lemaître zijn hypothese van het uitdijende heelal had gepubliceerd. Beide wetenschappers ontmoetten elkaar in 1928 op de 3de algemene vergadering van de IAU in het Nederlandse Leiden en wisselden daar ook hun gedachten uit over de evolutie van het heelal.
Het idee om de wet van Hubble om te dopen tot de wet van Hubble-Lemaître werd in augustus van dit jaar voorgesteld op de 30ste algemene vergadering van de IAU in het Oostenrijkse Wenen. Alle 11.072 leden van de organisatie hadden tot 26 oktober om elektronisch hun stem uit te brengen, van wie er 4.060 dat deden. De resolutie werd aangenomen met 78 procent van de stemmen voor, 20 procent tegen en 2 procent onthoudingen.

bron: Belga