Honderd kunstenaars roepen Europese Republiek uit

Honderd kunstenaars roepen Europese Republiek uit

Meer dan honderd kunstenaars zullen op 10 november symbolisch de Europese Republiek uitroepen. Ze doen dat vanop de balkons van prominente culturele instellingen in 24 landen, een stunt om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Bij ons zal het manifest geproclameerd worden in het NTGent en BOZAR. Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt een manifest, geïnspireerd door de toon en stijl van verschillende proclamaties van Republieken in 1918, hardop voorgelezen. Het gaat om een initiatief van filosoof Ulrike Guérot en schrijver Robert Menasse met de steun van de Zwitserse regisseur Milo Rau, die ook artistiek directeur is van NTGent.

Het zogenaamde ‘European Balcony Project’ wil de Europese burgers aanzetten om verantwoordelijkheid te nemen voor het Europese project. Ze willen een discussie op gang brengen over een fictieve Europese republiek, “gebaseerd op het idee van het algemeen belang, zonder naties, zonder grenzen”, zeggen de initiatiefnemers.

De kunstenaars hebben via crowdfunding de nodige middelen verzameld om de plechtige proclamatie uit te voeren. Maar er zullen ook andere vreedzame artistieke manifestaties en discussies gevoerd worden over de Europese democratie.

Andere grote culturele instellingen die deelnemen aan het European Balcony Project zijn het Koninklijk Conservatorium Schotland, het Burgtheater Wenen, Thalia Theater Hamburg, Biblioteca IBBY Lampedusa, Teatro Praga in Lissabon en de Stadsschouwburg Amsterdam.

bron: Belga