"Britten krijgen na vertrek uit EU brexit-munt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britten krijgen een munt van 50 pence ter ere van de brexit. Dat meldt de Britse krant The Sun vandaag. De munt zou vanaf 29 maart 2019 beschikbaar zijn, de dag waarop de Britten uit de EU stappen. Het muntstuk met het portret van koningin Elizabeth II wordt een zevenhoek, met het opschrift "Friendship with all nations" (vriendschap met alle naties). In 1973 werd ook al speciaal een 50 pence-muntstuk geslagen toen het Verenigd Koninkrijk de Europese Economische Gemeenschap vervoegde, en in 1998 toen het VK het EU-voorschitterschap kreeg.

Het nieuws over de brexit-munt werd nog niet bevestigd, maar volgens BBC wordt verwacht dat minister van Financiën Philip Hammond vandaag een aankondiging zal doen tijdens zijn toespraak over de begroting. Ook zou Hammond het vandaag hebben over financiële injecties voor de gezondheidsdienst NHS (National Health Service) en defensie. De toespraak gaat om 16.30 uur Belgische tijd van start.

Hammond had eerder al gewaarschuwd dat er een volledig nieuwe begroting zou moeten komen in het geval van een "no deal"-brexit. In dat geval is er nood aan een budgettaire buffer, had hij gezegd. Gisteren verklaarde Hammond ook al dat hij een "evenwichtige benadering" had gekozen voor zijn begroting.

De stemming over de begroting vandaag zou wel eens een krachtmeting kunnen worden met de Noord-Ierse protestantse regeringspartij DUP. Die had ermee gedreigd tegen de begroting te stemmen vanwege meningsverschillen bij de brexit-onderhandelingen. Premier Theresa May en haar conservatieven hebben slechts een zeer kleine meerderheid in het parlement, en hebben de stemmen van DUP dus broodnodig.

bron: Belga