Zullen mannen binnenkort ook borstvoeding kunnen geven?

Zullen mannen binnenkort ook borstvoeding kunnen geven?
Foto Unsplash

Een Londense studente denkt dat ze dé manier heeft gevonden om papa’s borstvoeding te laten geven. Ze ontwikkelde een kit waardoor mannnen meer betrokken kunnen zijn bij het voeden van hun pasgeboren spruit. 

Marie-Claire Springham is een product design student en werkt momenteel aan een ‘chestfeeding kit’. Met het product wil Marie-Claire ervoor zorgen dat papa’s de mama’s kunnen bijstaan die moeite hebben met borstvoeding geven. 

Hormonencocktail

Het moet nog allemaal getest worden, maar het komt erop neer dat de man een hormonencocktail moet nemen tijdens de zwangerschap, zodat hij melkkanalen kan ontwikkelen. De hoofdcomponent van de cocktail is progestativum, een vorm van het vrouwelijke sekshormoon progestageen. De component helpt met de ontwikkeling van melkproducerende klieren. Vervolgens moet de man domperidon nemen. Het wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen die weinig of geen borstvoeding kunnen geven, omdat het prolactine aanmaakt. Het vertelt de vrouw dat haar lichaam moet beginnen met melk te produceren.

Man boobs 

Het enige nadeel? De man zou wel eens ‘man boobs’ kunnen ontwikkelen totdat hij stopt met het nemen van de hormonen. Bovendien is niet iedereen overtuigd. Dokters waarschuwen er namelijk voor dat er geen bewijs is dat mannen melkkanalen kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn ze niet zeker wat de impact zal zijn van de hormonen op het mannelijke lichaam. De dokters raden daarom aan dat mannen meer betrokken kunnen zijn door bijvoorbeeld vaker het pampertje van de baby te veranderen.