Zware verliezen voor Duitse regeringscoalitie in deelstaat Hessen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Hessen hebben de regerende christendemocraten zondag volgens de eerste prognoses zware klappen gekregen. Of ze nog voldoende stemmen halen voor een voortzetting van de zwart-groene coalitie, blijft ondanks ruime winst voor de Groenen voorlopig onduidelijk. Ook de mee in de coalitie zetelende sociaaldemocraten moesten veel terrein prijsgeven. Volgens de eerste berekeningen van de televisiezenders ARD en ZDF blijft de CDU van minister-president Volker Bouffier wel de sterkste partij met 27,4 tot 27,9 procent (2013: 38,3), maar is dit het slechtste verkiezingsresultaat van de partij sinds 1966. De SPD met topkandidaat Thorsten Schäfer-Gumbel zakte naar 19,8 tot 19,9 procent (2013: 30,7). De Groenen met viceminister-president Tarek Al-Wazir behaalden 19,5 tot 19,7 procent (2013: 11,1) en maken nog kans om de op een na grootste partij te worden achter de CDU.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) zetelt voor het eerst in het deelparlement van Hessen. De partij behaalde voorlopig 12 tot 13 procent (2013: 4,1) en zit nu in alle 16 Duitse deelstaatparlementen.

De Liberalen (FDP) kwamen uit op 7 tot 7,5 procent (2013: 5,0). Links behaalde 6,5 procent (2013: 5,2) en steeg daarmee duidelijk boven de kiesdrempel van vijf procent om in het deelparlement te kunnen zetelen.

Volgens de eerste berekeningen voor de zetelverdeling hebben CDU (33 tot 36 zetels) en de Groenen (23 tot 27) een kleine meerderheid. De SPD zou kunnen rekenen op 23 tot 27 zetels, de AfD op 14 tot 18, die Linke op 8 tot 9 en de FDP op 9 zetels. Daardoor kunnen ook andere coalities een mathematische meerderheid halen. De zetelverdeling en de definitieve omvang van het parlement kan vanwege het ingewikkelde verkiezingssysteem tijdens de telling van de stemmen nog veranderen.

De verkiezingen in de economisch sterke deelstaat wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor heel Duitsland. Net zoals bij de deelstaatverkiezingen in Beieren van twee weken geleden leden de Berlijnse regeringspartijen zware verliezen, terwijl de Groenen en de AfD veel winst boeken.

CDU, haar Beierse zusterpartij CSU en SPD regeren in Berlijn sinds 2013 met een zwart-rode coalitie. Ondanks zware verliezen bij de algemene verkiezingen van 2017 kwam het na een lange en moeizame regeringsvorming opnieuw tot een zogenoemde GroKo. Volgens peilingen heeft die in heel het land momenteel geen meerderheid meer.

Al sinds de vluchtelingencrisis van 2015 hebben de regerende christen- en sociaaldemocraten aardig wat stemmen verloren waardoor de AfD almaar sterker is geworden. Sinds het begin van de vierde ambtstermijn van bondskanselier Angela Merkel in maart kwam het al tot verschillende regeringscrisissen. Al na de verkiezingen in Beieren op 14 oktober werden de stemmen binnen de SPD almaar luider om een eind te maken aan de grote coalitie.

bron: Belga