Jambon ziet probleem rond privacy niet

Jambon ziet probleem rond privacy niet

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) begrijpt de discussie niet die is ontstaan over de verplichting om vingerafdrukken op te slaan op identiteitskaarten. De minister ziet geen verschil met een foto op de identiteitskaart afdrukken. “Ik snap dit debat echt niet”, zei Jambon vandaag in De Zevende Dag op Eén. “Ik denk dat we geen enkel risico lopen met de privacy”. De bevoegde Kamercommissie keurde eerder deze week het wetsontwerp goed waardoor vanaf april volgend jaar digitale vingerafdrukken worden toegevoegd aan de identiteitskaart. Niet aan de chip, maar in de kaart. Het gaat om een maatregel van de regering in de strijd tegen criminaliteit, waarbij criminelen op pad proberen te gaan met identiteitskaarten van ‘lookalikes’.

Verschillende instanties plaatsten ernstige vraagtekens bij de wettekst, omdat het om een inbreuk tegen de privacy zou gaan. “Ik zie het echt niet”, reageert minister Jambon. “Als er een foto op kan, waarom dan de vingerafdrukken niet? “, vraagt hij zich af.

De actie via sociale media onder de hashtag #ikniet noemt Jambon een “zot idee”. “Ze mogen doen wat ze willen. Als de Kamer dit binnen anderhalve week stemt, dan zal iemand vanaf april 2019 bij hernieuwing van de identiteitskaart zijn vingerafdrukken moeten afgeven. Als je weigert, zal je geen identiteitskaart krijgen”.

Hij benadrukt de noodzaak van de maatregel in de strijd tegen criminaliteit. De gevallen van identiteitsfraude zijn volgens hem gestegen van 400 in 2016 naar een duizendtal dit jaar. Tegelijkertijd is de fraude op paspoorten met driekwart gedaald, aldus Jambon.

bron: Belga