Door piraten ontvoerde bemanningsleden Zwitsers schip vrijgelaten

Vijf weken na de kaping van een Zwitsers vrachtschip voor de kust van Nigeria zijn de laatste bemanningsleden door hun ontvoerders vrijgelaten. Dat deelde het parket in Bazel zondag mee. Ondanks het fit dat ze vijf weken in handen waren van piraten, verkeren de zeelieden “in goede gezondheid”, zei een woordvoerder van de rederij Massoel Shipping in Genève. Aan hun vrijlating waren onderhandelingen tussen rederij en piraten voorafgegaan. Hoe de vrijlating van de bemanning tot stand kwam, zei de woordvoerder niet.
Het vrachtschip MV Glarus werd op 22 september 45 zeemijl ten zuidwesten van Bonny Island gekaapt. Volgens de rederij was het schip geladen met graan en onderweg van Lagos naar Port Harcourt. De piraten zijn via lange ladders aan boord geklommen, hadden de prikkeldraad die de brug beschermde doorgeknipt, de communicatiesystemen op het schip vernield en twaalf van de negentien bemanningsleden meegenomen. Volgens het parket was de crew afkomstig uit de Filipijnen, Oekraïne, Kroatië, Roemenië, Slovenië en Bosnië.
Volgens de Zwitserse media waren de piraten leden van de rebellenbeweging voor de bevrijding van de Nigerdelta (Mend). Deze rebellengroep strijdt voor een grotere participatie van de delta-bevolking in de olie- en gasinkomsten van de grondstofrijke regio.

Bron: Belga