Trump trekt naar Pittsburgh na antisemitische schietpartij

Trump trekt naar Pittsburgh
Robert Bowers - Foto AFP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat een bezoek brengen aan Pittsburgh, waar gisteren een dodelijke schietpartij op een synagoge plaatsvond. Daarbij kwamen elf mensen om en raakten er zes gewond.

De Amerikaanse president kondigde zijn komst aan vanop de tarmac van de luchthaven van Murphysboro (Illinois). In een tweet veroordeelde hij de schietpartij als “een boosaardige antisemitische aanval die een aanval is tegen de mensheid. We moeten samenwerken om het gif van antisemitisme uit de wereld te bannen. We moeten ons verenigen om haat te overwinnen.” In een eerste reactie verdiende de dader volgens Trump “zo snel mogelijk de zwaarste straf.” Ook de minister van Justitie liet al verstaan dat de dader de doodstraf riskeert.

Geen bekende

Die dader blijkt Robert Bowers te zijn, een 46-jarige man die alleen woonde in een appartement in Pittsburgh. Online was hij erg actief. Hij postte regelmatig antisemitische boodschappen op een extreemrechts netwerk. “Maar voor zover wij weten, was hij geen bekende bij de ordediensten”, aldus Bob Jones, die voor de FBI het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh voert.

Gab.com

Kort voor de schietpartij had de dader op de website van Gab.com nog uitgehaald naar de joodse organisatie HIAS, voor het helpen van migranten. Gab is een socialenetwerksite “voor het vrije woord” die veel succes kent bij extremistische aanhangers. “HIAS laat indringers binnen om ons te doden. Ik kan niet stilzitten en toekijken hoe mijn volk wordt vermoord, ik ga”, luidt het bericht van de schutter.

Erg op zichzelf

Bowers voerde één van de zwaarste antisemitische aanvallen ooit in de Verenigde Staten uit. Hij ging zaterdagvoormiddag de synagoge binnen met verschillende wapens: een automatisch geweer en drie handvuurwapens. Volgens CNN beschikte de man over een wapenvergunning en kocht hij sinds 1996 minstens zes geweren. Buren vertelden aan NBC dat ze nooit iets bijzonders aan de man hebben opgemerkt. “Hij was erg op zichzelf”, verklaart een anonieme buurman.

Schotwonden

Volgens getuigen schreeuwde de dader bij de schietpartij in de synagoge “Dood aan alle joden”. Hij zou zo’n twintig minuten in de synagoge zijn geweest alvorens de politie erin slaagde hem te overmeesteren. De dader werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis.