Weerbericht: buiig en koud herfstweer, volgende week (smeltende) sneeuw mogelijk in Ardennen

Weerbericht: buiig en koud herfstweer

Deze namiddag blijft het wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en bewolkte perioden alsook lokale buien. Richting kust zijn de buien talrijker en intenser, mogelijk met een donderslag. De maxima liggen tussen 5 graden in Hoog België en 10 graden aan zee. Vanavond vallen er nog buien aan zee. Elders neemt de buienneiging af en worden de opklaringen breder. In het tweede deel van de nacht is het dan licht tot gedeeltelijk bewolkt met in het zuiden van het land vorming van laaghangende bewolking. De minima liggen tussen lokaal -1 graad en 5 graden. Dat meldt het KMI. Morgenochtend begint de dag plaatselijk grijs met laaghangende bewolking. Later op de dag is het droog met een gesluierde zon. In het zuidoosten van het land blijft het mogelijk de hele dag grijs. Het is koud voor de tijd van het jaar met 2 à 3 graden op de Ardense Hoogten en 7 à 8 graden in Vlaanderen.

In de nacht naar maandag wordt het wolkendek stilaan dikker met in het oosten van het land uiteindelijk wat lichte neerslag die als smeltende sneeuw of sneeuw kan vallen. De minima liggen tussen 0 graden in Hoog- België en 2 of 3 graden in Vlaanderen.

Maandag is het doorgaans zwaarbewolkt met vooral in de oostelijke landshelft neerslag bij tussenpozen die in de Ardennen in de voormiddag als smeltende sneeuw kan vallen. De kuststreek kent in de voormiddag eerst nog opklaringen. Het is zeer fris met maxima van 3 tot 8 graden bij een matige noordoostelijke wind.

Dinsdag trekt een depressie van het zuidwesten van Duitsland over de Benelux naar de Noordzee. Het wordt dan betrokken met véél regen en in het zuidoosten van het land eerst smeltende sneeuw of sneeuw die voor problemen zou kunnen zorgen. Rukwinden van 70 tot 90 km/u. Aan zee wordt het tijdelijk stormachtig. De maxima liggen tussen 3 à 4 graden in Hoog- België en 12 graden aan zee.

Woensdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op een lokaal buitje maar het zou overwegend droog moeten blijven. In de namiddag vergroot de kans op regen in het westen. De maxima schommelen tussen 9 en 14 graden bij een matige zuidoostelijke wind.

Van donderdag tot en met zaterdag blijft het overwegend droog en wisselend bewolkt met vaak zwaarbewolkte perioden, maar soms ook brede opklaringen. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden.

bron: Belga