Regeringscrisis in Sri Lanka: president zet parlement op non-actief

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Sri Lanka verscherpt de regeringscrisis, nadat de premier werd afgezet door de president. Vandaag verordende president Maithripala Sirisena dat het parlement tot 16 november op non-actief wordt gezet. Daarmee pareerde hij een poging van de ontslagen regeringsleider Ranil Wickremesinghe om in functie te blijven. Wickremesinghe wilde het parlement bijeenroepen om te demonstreren dat zijn regeringscoalitie de meerderheid van de afgevaardigden achter zich heeft. Hij zei dat hij de benoeming van de nieuwe regeringsleider Mahindra Rajapaksa niet erkent. President Sirisena had gisteren verrassend de premier ontslagen en zijn partijgenoot, ex-president Rajapaksa, tot nieuwe eerste minister benoemd. Rajapaksa nam de functie al op.

In 2015 had Sirisena na een breuk met Rajapaksa de presidentsverkiezingen tegen de toenmalige ambtshouder vooral dankzij de steun van de UNP-partij van Wickremesinghe gewonnen. De regeringscoalitie van UNP en de UPFA van Sirisena raakte de afgelopen maanden steeds meer verdeeld. Gisteren kondigde de UPFA aan zich uit de coalitie terug te trekken.

Volgens de Sri Lankaanse grondwet heeft de president het recht om de premier te benoemen. Hij beticht Wickremesinge en zijn partij van corruptie en de verkoop van staatseigendom aan buitenlandse bedrijven.

De regering had vorig jaar een havenproject uit het Rajapaksa-tijdperk aan een Chinees bedrijf verhuurd. Het project werd met de hulp van Chinese leningen gerealiseerd, maar de volgende regering kon haar schulden bij de Chinezen niet meer delgen.

De in het Westen omstreden Rajapaksa had in 2009 met niets ontziende middelen een eind gemaakt aan de kwarteeuw durende burgeroorlog tegen de tamilrebellen, de zogeheten Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE). De Verenigde Naties beschuldigen beide kampen van oorlogsmisdaden. Rajapaksa bestuurde de eilandstaat met zijn familie op een steeds meer dictatoriale manier.

Bron: Belga