Belgische bedrijven betalen facturen traagst sinds 2013

door
Belga
Leestijd 1 min.

Steeds meer Belgische bedrijven betalen hun leveranciers te laat. Het handelsinformatiekantoor Graydon spreekt van een "dramatische verslechtering" van de stiptheid in het derde kwartaal. Dat wijst erop dat meer bedrijven in cashproblemen zitten, wat een voorteken kan zijn van een economische vertraging, aldus De Tijd zaterdag. Graydons betaalindex, die de ervaringen van 8.000 leveranciers meet, zakt na een flinke neerwaartse knik naar het laagste peil sinds het derde kwartaal van 2013. Hoe lager de index, hoe slechter de Belgische ondernemingen elkaar betalen. Leveranciers moeten langer zeuren om hun facturen betaald te krijgen. Daardoor dreigt een domino-effect, want het cashprobleem van het ene bedrijf veroorzaakt een liquiditeitsprobleem bij de zakenpartner.

In het derde kwartaal van dit jaar werd 32,9 procent van de facturen te laat betaald, tegenover 29,4 procent in het eerste kwartaal. De verslechtering is zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië merkbaar. Wat volgens Graydon ook verontrust, is dat het aantal wanbetalingen -facturen die na drie maanden onbetaald blijven- stijgt. Het gaat om 11 procent van alle facturen.

"De betaalindex is geen harde voorspeller, maar wel een vinger aan de pols. Het kan dat we over een maand of drie een verslechtering van de conjunctuur zien", zegt Graydon-woordvoerder Eric Van den Broele in de krant. Hij baseert zich onder meer op een gelijkaardige evolutie enkele maanden voor de crisis van 2008-2009.

bron: Belga