Vrijdag is actiedag van campagne inbraakpreventie

Vandaag/vrijdag 26 oktober is de nationale actiedag van de inbraakpreventiecampagne “1 dag niet”. Tijdens die campagne wil onder meer de politie sensibiliseren rond inbraken. In ons land gebeuren nog altijd meer dan 144 inbraken per dag.
De actiedag maakt deel uit van de vijfde editie van de campagne, die plaatsvindt van 22 tot 28 oktober. Woninginbraken komen overal in België voor, en dan vooral in de grote steden, met Antwerpen op kop, gevolgd door Charleroi, Luik en Gent. Inbrekers zijn voornamelijk uit op juwelen, geld en ICT-materiaal. Omdat de gelijkvloerse verdiepingen van woningen steeds beter beveiligd zijn, trachten ze vaker via de eerste verdieping een woning binnen te breken. Ze gebruiken daarbij alle nuttige objecten die ze rond de woning aantreffen.
De actiedag van 26 oktober komt net voor de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden, waarin ook steeds een stijging van het aantal inbraken vastgesteld wordt. De inbraken worden vooral op vrijdag- en zaterdagavond en op weekdagen in de namiddag gepleegd.
Dit jaar zal de focus van de campagne liggen op de sociale media. Er wordt ook een Facebookwedstrijd georganiseerd waarbij de winnaar een foodtruck voor een wijkfeest in de wacht kan slepen.

bron: Belga