Vlaamse Radiovereniging: “Gatz heeft een bloedbad aangericht”

Vlaamse Radiovereniging: "Gatz heeft een bloedbad aangericht"

De Vlaamse Radiovereniging reageert ontstemd nu de Raad van State het frequentieplan heeft vernietigd. “Complete chaos waarvoor de minister verantwoordelijk is”, klinkt het in een sneer naar Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open Vld). “Hij heeft een bloedbad aangericht.” Een herstelbesluit, waar de minister op aanstuurt, zou volgens de Radiovereniging “enkel uitstel van executie betekenen”. De Vlaamse regering keurde vorig jaar op voorstel van Gatz een hervorming van het radiolandschap goed. Daarin was plaats voorzien voor vier commerciële netwerkradio’s. Voor de lokale radio’s werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen. Zes lokale zenders trokken naar de Raad van State tegen het plan, en kregen gisteren gelijk.

De Vlaams Radiovereniging is niet verrast. “Al van bij het begin van de totstandkoming van het frequentieplan was bijna de hele radiosector tegen de gekozen richting. Maar er werd geen rekening gehouden met de opmerkingen van de sector en de mediaminister ging koppig door (..) van enige realiteitscheck was geen sprake”, klinkt het.

Volgens de Radiovereniging is de sector nu in een “complete chaos” gestort, “waarvoor de minister verantwoordelijk is.” “Hij heeft een bloedbad aangericht bij zowel spelers die geen nieuwe erkenning hadden gekregen als bij nieuwe spelers die op basis van een luchtkasteeldossier een erkenning hebben gekregen die ze financieel niet aankunnen.”

Gatz zelf gaf al aan dat de radiozenders gewoon kunnen blijven uitzenden in afwachting van een herstelbesluit, waarin de regering tegemoetkomt aan de bezwaren van de Raad van State. Maar dat betekent “enkel uitstel van executie”, meent de Vlaamse Radiovereniging. “Als hij nu nog met politieke goocheltrucs de situatie onnodig langer rekt, en zo aanstuurt op nieuwe rechtszaken, verliest deze minister volledig zijn geloofwaardigheid.

bron: Belga