Verdachte pakketten VS – Verdachte van bompakketten aangeklaagd

Verdachte pakketten VS - Verdachte van bompakketten aangeklaagd

De man die vrijdag werd gearresteerd in verband met de reeks verstuurde bompakketten naar prominente Democraten in de Verenigde Staten is aangeklaagd. Dat deelde de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions vrijdag tijdens een persconferentie in Washington mee. De verdachte is geïdentificeerd als de 56-jarige Cesar Sayoc uit Florida en handelde alleen. Hij moet zich onder andere verantwoorden wegens het illegaal versturen van explosieven en de bedreiging van ex-presidenten. Tegen de man lopen in totaal vijf aanklachten. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij 58 jaar gevangenisstraf. “Dit is volstrekt onaanvaardbaar: politiek geweld of dreigen met geweld staat haaks op ons regeringssysteem”, zei Sessions tijdens de persconferentie. “Dit is een administratie van openbare orde, we zullen dergelijke wetteloosheid niet tolereren, vooral geen politiek geweld”, aldus Sessions.
FBI-directeur Christopher Wray bevestigde op de persconferentie dat het om Cesar Sayoc gaat. De veiligheidsdiensten hadden hem vrijdag in Florida gearresteerd. Volgens Wray is het nog te vroeg om iets te zeggen over het motief van de verdachte. Verschillende Amerikaanse media hadden beelden getoond van zijn in beslag genomen bestelwagen, die bedekt was met pro-Trumpstickers en foto’s van Democraten met daarop een schietschijf. Wray zei dat een vingerafdruk en DNA-materiaal werden gebruikt om Sayoc te traceren. Hij zou naar verluidt ten minste 13 verdachte pakketten naar toonaangevende Democraten hebben verstuurd. Elk pakket bevatte een pijp of een staaf, een kleine klok, een batterij, bedrading en “energetisch materiaal” dat potentieel explosief was.
“De arrestatie van vandaag betekent niet dat we uit de problemen zijn”, aldus Wray, erop wijzend dat er nog steeds pakketten onderweg of in de post kunnen zijn. “Dit is een zeer actief lopend onderzoek. We geloven dat we de juiste persoon hebben gepakt, maar er zijn nog steeds een resem onbeantwoorde vragen, “zei hij.
De bompakketten werden onder andere opgestuurd naar de voormalige president Barack Obama, presidentskandidaat Hillary Clinton, acteur Robert De Niro en voormalige CIA-directeur John Brennan.

bron: Belga