Turkije wil uitlevering van 18 Saoedische verdachten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parket van Istanboel wil in de marge van het onderzoek naar de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi de uitlevering van achttien in Saoedi-Arabië gearresteerde verdachten. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu vandaag. De overeenkomstige documenten hiervoor zijn voorbereid. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had eerder al meermaals gezegd dat de daders in Istanboel voor de rechter moeten verschijnen. Erdogan had eerder op de dag al de komst van een "hoge Saoedische magistraat" in Turkije aangekondigd. Hij zou zondag aankomen en zijn Turkse collega's ontmoeten, die de moord op de journalist in het Saoedische consultaat in Istanboel hebben onderzocht. Erdogan benadrukte opnieuw dat de dood van Khashoggi "geen banaal geval" is. Hij is van mening dat Saoedi-Arabië moet ophelderen wie het bevel tot de moord heeft gegeven.

De kritische journalist was op 2 oktober het Saoedische consulaat in Istanboel binnengegaan om er de nodige papieren voor zijn huwelijk in orde te brengen. Hij is nooit meer naar buiten gekomen.

De Turkse regering gaat ervan uit dat een speciaal gestuurd Saoedisch moordcommando de journalist heeft omgebracht. Gisteren had Riyad toegegeven dat de verdachten in de zaak met voorbedachten rade hadden gehandeld. Een week geleden had het staatspersagentschap Spa bericht dat achttien Saoedische staatsburgers werden gearresteerd, onder hen ook de vicechef van de geheime dienst.

Bron: Belga