“Staking Aviapartner kan tot 50.000 Belgen treffen”

De staking bij Aviapartner kan tot 50.000 Belgische vakantiegangers treffen: zoveel Belgen vertrekken deze herfstvakantie op reis met het vliegtuig, berekenden touroperatororganisaties ABTO en BTO. “We roepen iedereen in de sector op te denken aan wie hun salaris betaalt, en dat is de reiziger”, zegt woordvoerder Pierre Fivet. “We kunnen alleen maar vaststellen dat deze staking uitbreekt net voor de week waarin veel meer mensen op vakantie vertrekken dan de voorbije weken.” ABTO, de koepel van reisorganisatoren, en BTO, dat de zakenreiskantoren groepeert, beklemtonen allebei wel respect op te brengen voor het sociaal overleg, en zeggen te hopen op een snelle oplossing. “Deze staking is ten koste van reizigers die vaak lang gespaard hebben voor hun vakantie, en het zijn zij die met hun vakantie het salaris betalen van iedereen in de reissector en op de luchthaven”, zegt Fivet.

De koepelorganisaties vragen zich daarom af waarom er “niet gestreefd kan worden naar een minimale dienstverlening, zodat de operaties niet volledig moeten stilvallen”. “Het maakt ons niet uit hoe dat dan op de luchthaven georganiseerd moet worden, maar we hopen toch dat de klanten niet meer de dupe moeten worden van zo’n staking.”

Voor Fivet moet de klant centraal staan. “Dat is ook wat onze touroperators de afgelopen uren gedaan hebben: zij hebben personeel opgetrommeld en financiële inspanningen gedaan om voor bijstand te zorgen van gestrande reizigers”, aldus de woordvoerder. “Onze collega’s hebben vannacht een geweldige inspanning gedaan. Sommigen werden zelfs geboycot toen ze op de luchthaven de dienstverlening in eigen handen wilden nemen.”

Fivet vraagt zich ook af wat deze nieuwe staking voor het imago van België zal betekenen. “Er worden niet alleen 50.000 Belgen getroffen, er zijn ook veel buitenlanders die langs de Brusselse luchthaven passeren.”

bron: Belga