"Niet correcte betaling van premie is directe aanleiding voor nieuwe staking"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het ongenoegen bij het personeel van Aviapartner over de manier waarop de betaling van een beloofd premie werd afgehandeld, vormde de directe aanleiding voor de spontane staking die gisterenavond uitbrak. Dat wordt meegedeeld door de socialistische transportbond BTB, die ook herhaalt dat het ongenoegen bij het personeel al langer sluimerde. De vakbonden bij bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport hebben gisteren rond 17.30 uur spontaan beslist het werk neer te leggen. De vakbonden klagen over een "waslijst aan pijnpunten", waaronder een te hoge werkdruk, onveiligheid, verouderd materiaal en een gebrek aan sociaal overleg.

De druppel die de emmer deed overlopen, was een conflict over een "niet correcte betaling" van een premie, zo verduidelijkt BTB. Volgens de vakbond werd de premie laattijdig en onvolledig uitbetaald, wat de "directe aanleiding" vormde voor de beslissing om het werk opnieuw neer te leggen.

"Sinds de staking in januari 2018 werd op geen enkel niveau vooruitgang geboekt. Toen zaten we aan de onderhandelingstafel met acht punten", zegt vakbondsvrouw Sandra Langenus. "Tijdens de onderhandelingen werd overgekomen dat een premie van 250 euro zou worden uitbetaald voor eind september. Deze premie werd pas midden deze week gestort, maar de directie hanteerde een niet-afgesproken systeem van pro-rata berekening waardoor quasi niemand het volledige bedrag heeft ontvangen. Men heeft geprobeerd enkele duizenden euro's te besparen om er nu honderdduizenden te verliezen aan een staking."

bron: Belga