Airbus betreurt Belgische beslissing en zaait twijfel over deelname aan SCAF-programma

Airbus betreurt Belgische beslissing en zaait twijfel over deelname aan SCAF-programma

De Europese luchtvaartgroep Airbus heeft vandaag te kennen gegeven “met oprechte spijt nota te nemen” van de beslissing van de Belgische regering om voor het Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuig te kiezen als vervanger voor de F-16’s. Airbus lijkt erop aan te sturen dat, nu ons land de F-35 verkoos boven de Eurofighter Typhoon, dit de deur sluit voor een Belgische deelname aan het programma voor het Europese gevechtsvliegtuig van de toekomst (SCAF). Airbus Defence & Space (ASD), partner in het Eurofighter-programma met BAE Systems (Verenigd Koninkrijk) en Leonardo (Italië), geeft in een persbericht aan “de Belgische beslissing te aanvaarden” en zich bewust te zijn van de “sterke banden” tussen België en de Verenigde Staten over industriële kwesties inzake defensie.

“Daarom is de beslissing van gisteren geen complete verrassing”, benadrukt de militaire divisie van Airbus. ASD zegt wel er “rotsvast van overtuigd te zijn” dat het aanbod van het Eurofighter-team een betere keuze voor België geweest zou zijn voor wat betreft operationele capaciteit als wat betreft industriële opportuniteiten. Het Eurofighter-voorstel zou geleid hebben tot meer dan 19 miljard euro aan directe bijdrage aan de Belgische economie, klinkt het.

Het partnerschap met Eurofighter zou ook de weg vrijgemaakt hebben voor een Belgische deelname aan het nieuwe Frans-Duitse gevechtsvliegtuig van de toekomst, het SCAF (Système de Combat Aérien Futur, red.).

“Dit is een gemiste kans om de Europese industriële samenwerking te verstevigen op een moment dat de Europese Unie opgeroepen wordt om haar inspanningen rond defensie te versterken”, luidt het in het persbericht.

bron: Belga