300-tal personen overnachtte op de luchthaven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 300-tal personen heeft omwille van de staking bij afhandelaar Aviapartner de nacht doorgebracht in de terminal op Brussels Airport. Er werden bedjes geïnstalleerd voor de getroffen passagiers, meldt de woordvoerster van de luchthavenuitbater. Bij Aviapartner brak gisteren rond 17.30 uur een staking uit. Daardoor waren gisteren in totaal 53 vluchten (aankomst en vertrek) geschrapt. "We hebben voor vandaag al een 13-tal vluchten geannuleerd voor het vertrek en 5 voor aankomst, dus in totaal een 18-tal", zegt woordvoerster Florence Muls. "Wij wachten de beslissing van de vakbonden van Aviapartner af", zegt de woordvoerster. In de voormiddag is er sociaal overleg gepland tussen vakbonden en directie.

De staking bij Aviapartner treft niet alleen de bagageafhandeling. "Al hun operaties op het tarmac zijn gestopt", zegt Muls. Ook bijvoorbeeld de mensen die met 'tractors' de vliegtuigen terugduwen richting startbaan, hebben het werk neergelegd. De hinder zou minstens tot de middag duren, voegt een andere woordvoerster toe.

Onder meer Ryanair, easyJet, British Airways en TUIfly werken met Aviapartner als afhandelaar. Brussels Airlines is niet getroffen. De maatschappij werkt samen met Swissport.

Brussels Airport raadt de reizigers aan om via de website https://www.brusselsairport.be/en/lostbaggage te controleren of hun vlucht afgehandeld wordt door Aviapartner. Contacteer uw luchtvaartmaatschappij indien uw bagage ontbreekt bij aankomst. "Als u vandaag of morgenvroeg moet reizen, raden wij u aan enkel met handbagage te reizen", klinkt het op de website.

Het personeel bij Aviapartner legde het werk neer onder meer uit protest tegen een "totaal gebrek aan sociaal overleg". Met de herfstvakantie voor de deur, komt de staking voor sommige reizigers wel heel ongelegen.

bron: Belga