Dossier: Bijna één vierde van deelnemers enquête lijdt aan PDS

De voorbije week hebben we je in dit dossier alles geleerd over het prikkelbaredarmsyndroom. Nu begrijp je de link tussen je darmen en je hersenen, ken je het verschil tussen PDS en voedselintoleranties en weet je hoe het is om te leven met darmklachten. Vorige week hielden we een enquête om te polsen naar jullie kennis over darmklachten. Wat bleek? Maar liefst 22,9% van de deelnemers aan onze bevraging is gediagnosticeerd met het prikkelbaredarmsyndroom.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Aan de enquête namen 719 respondenten deel, waarvan 81,5% vrouwen en 18,5% mannen. 40,5% onder hen is tussen 20 en 29 jaar oud en bijna de helft werkt als bediende. Ons publiek is dus vooral jong en vrouwelijk.

1) Heb je vaak last van stress?

45,5% van de Metrolezers heeft af en toe stress. 36,9% voelt zich meerdere keren per week gestrest en 8,9% zelfs altijd. De deelnemers aan onze enquête geven ook aan heel moe te zijn: 77,6% voelt zich regelmatig vermoeid. Door de nauwe band tussen je darmen en je hersenen heeft stress een sterke invloed op darmklachten, en omgekeerd. Ook vermoeidheid is nefast.

2) Heb je last van voedingsintoleranties of allergieën?

De meeste van onze Metrolezers zijn gelukkig gespaard gebleven van intoleranties en allergieën. 26,3% heeft er last van. Toch houden heel wat onder jullie zich aan een of ander dieet. 21,9% volgt een lactosevrij dieet en 14,4% eet geen gluten. Slechts een kleine minderheid eet vegetarisch of vegan: 5,3%. 19,8 % volgt een ander dieet.

3) Heb je regelmatig last van buikpijn of een opgeblazen gevoel?

Met de voedingsintoleranties viel het al bij al wel mee, maar qua buikpijn hebben jullie minder geluk. Maar liefst 67,1% heeft regelmatig buikpijn of een opgeblazen gevoel. Misschien eten jullie je buikje rond en kan de broeksknop dan niet meer dicht, maar misschien is er ook meer aan de hand. 67,3% geeft immers toe dat de buikpijn erger wordt bij stress.

4) Hebben deze klachten een grote impact op je dagelijks leven en de kwaliteit ervan?

Meer dan de helft van jullie (63,2%) geeft aan hinder te ondervinden in het dagelijkse leven door darmklachten. Dit komt ongeveer overeen met het aantal onder jullie dat regelmatig last heeft van buikpijn (67,1%). Buikpijn heeft dus voor velen een negatieve invloed op het werk, sociaal leven of gezinsleven.

5) Heb je al gehoord van het prikkelbaredarmsyndroom?

De voorbije week heb je geleerd dat er vaak een taboe rust op het prikkelbaredarmsyndroom. Toch had maar liefst 73,3% onder jullie er al van gehoord. De Metrolezer is dus goed op de hoogte.

6) Werd bij jou de diagnose gesteld van het prikkelbaredarmsyndroom?

Er wordt geschat dat 7 tot 10% van de Belgen lijdt aan PDS. Bij de deelnemers van deze enquête ligt dat aantal veel hoger. 22,9% geeft aan deze diagnose gekregen te hebben. Dat getal valt misschien te verklaren doordat patiënten met PDS sneller geneigd zijn om een enquête over darmklachten in te vullen.

7) Neem je regelmatig medicatie tegen buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie?

31,6% van de respondenten neemt medicatie tegen buikpijn. Dat aantal ligt iets hoger dan de PDS patiënten (22,9%). Het kan zijn dat sommige mensen die regelmatig buikpijn hebben en daarvoor medicatie nemen, ook lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom, maar nog nooit aan deze diagnose gedacht hebben.