Vinvis bijna volledig geruimd in De Haan

Vinvis bijna volledig geruimd in De Haan

In De Haan blijft er maar weinig meer over van de overleden vinvis die afgelopen nacht aan land werd gebracht. Dat bevestigt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Over de doodsoorzaak is er nog niets geweten. “De walvis, een gewone mannelijke vinvis van ongeveer 18 meter, is zo goed als volledig weg”, aldus Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “Er was nog één hoopje over.” Dat hoopje vult eigenlijk wel nog een volledige vrachtwagen, maar voor een dier van 18 meter en tientallen ton zwaar is dat niet veel meer.

“Er is goed gewerkt door alle diensten. Alle materiaal was beschikbaar voor een snelle werking”, aldus Haelters. “Het is een goede beslissing geweest van het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) om het dier aan land te slepen op een plek die gemakkelijk bereikbaar was.”

Het kadaver werd in stukken naar verwerker Rendac gebracht. “We hebben tal van stalen genomen en zullen nog een rapport opstellen. Over de doodsoorzaak is nog niets gekend. Er moet ook niet altijd meteen gezocht worden naar antropogene oorzaken”, aldus Haelters. “Wat wel zeker is, is dat dit uiterst zeldzaam is en dat dit kuddedier hier normaal niet thuishoort.”

bron: Belga