Vinvis aangespoeld in De Haan

Vinvis aangespoeld in De Haan

In kustgemeente De Haan is omstreeks 2.30 uur vanochtend een reusachtige vinvis aangespoeld. Er is inmiddels een veiligheidszone opgesteld door de politie om kijklustigen op afstand te houden. De vinvis werd gisterenmiddag opgemerkt voor de kust van Blankenberge. Toen al bleek dat het zeezoogdier overleden was en hij dus dood afdreef richting onze kust. Uit simulaties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) bleek dat hij in de loop van de nacht zou aanspoelen tussen Middelkerke en Zeebrugge.

De prognoses bleken te kloppen want om 2.30 uur strandde de vinvis in De Haan, in het midden van de verwachte zone. “We zijn meteen ter plaatse gekomen om een veiligheidszone te markeren met politielint en nadars”, meldt de politiezone Bredene/De Haan. “Iedereen moet zich op veilige afstand houden. Ook op het strand rijden met een voertuig mag niet. Dat klinkt vreemd, maar we spreken uit ervaring.”

KBIN zal nu nagaan waar het dier aan gestorven is. Zolang het kadaver op het strand ligt, zal die veiligheidszone blijven gelden. Hoe lang dat is, is vooralsnog onduidelijk.

bron: Belga