Minister De Croo steunt LGBTI-organisaties in ontwikkelingslanden

Minister De Croo steunt LGBTI-organisaties in ontwikkelingslanden

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) maakt 500.000 euro vrij voor LGBTI-organisaties die zich in ontwikkelingslanden inzetten voor de rechten van holebi’s en transgenders. Dat maakt de minister vandaag bekend, naar aanleiding van de ILGA Europe-conferentie die de komende vier dagen plaatsvindt in Brussel. Het gaat om de grootste bijeenkomst van LGBTI-activisten in Europa. De steun zal gaan naar organisaties die inzetten op het beschermen en bevorderen van de mensenrechten van de plaatselijke LGBTI-gemeenschap. Ook werk rond het aanpakken van de onderliggende factoren die geweld tegen holebi’s en transgenders uitlokken en leiden tot onderdrukking, komt in aanmerking voor steun.

“Het is onze plicht om gelijke rechten te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Nog in te veel landen leven mensen in angst enkel en alleen om wie ze zijn en van wie ze houden”, licht minister De Croo toe. “België wil organisaties en activisten ondersteunen die, vaak op gevaar van eigen leven, vechten voor iets dat groter is dan henzelf.”

Hij waarschuwde in zijn openingstoespraak ook voor het toenemend geweld tegen holebi’s in Europa. “Ook in Europa is er nog steeds een kloof tussen de fundamentele rechten, zoals vastgelegd in het Handvest van de Europese Unie, en de realiteit waarmee de LGBTI+-gemeenschap wordt geconfronteerd. LGBTI+-personen zijn nog te vaak het slachtoffer van discriminatie, haattaal en fysiek geweld. België is altijd één van de leidende landen geweest op het vlak van holebirechten. We zullen die rol blijven opnemen, ook internationaal”, belooft De Croo.

bron: Belga