Francken zet hervestiging vluchtelingen tijdelijk stop

Francken zet hervestiging vluchtelingen tijdelijk stop

Er worden voorlopig geen vluchtelingen meer naar ons land hervestigd. De reden ligt bij de toenemende asielinstroom en de hoge bezettingsgraad in de opvangcentra, schrijft De Standaard vandaag. Ons land beloofde dit jaar 1.150 kwetsbare vluchtelingen, vooral Syriërs uit Turkije, Libanon en Jordanië, te hervestigen. Tot vorige week zijn met dit programma 879 vluchtelingen aangekomen. De overige 250 zullen voorlopig niet toegelaten worden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken(N-VA) zet de hervestiging van vluchtelingen on hold, bevestigt hij. Alvast tot eind dit jaar, mogelijk tot na de verkiezingen van volgend jaar.

“We nemen onze internationale verantwoordelijkheid. Voor 2018 toonde ons land zich ambitieus met de voorziene hervestiging van 1.150 vluchtelingen. Op een missie na zijn alle missies die voor dit jaar gepland waren ook afgehandeld. Maar voor het komende politieke jaar dient rekening gehouden te worden met de toegenomen asielinstroom en de hoge bezettingsgraad in de opvangcentra”, zegt Franckens woordvoerster.

Sinds 2013 heeft België een structureel hervestigingsprogramma. Elk jaar engageert ons land zich om een aantal door de VN geselecteerde vluchtelingen – vooral alleenstaande vrouwen en kinderen uit kampen – te hervestigen.

bron: Belga